Charles Fiedler is an Associate and Team Leader as a Civil Engineer in PSC’s Environmental Sector. He joined PSC in 2016 as a member of the Gordon Environmental office in Albuquerque. Charles has more than 39 years of experience and is considered one of the foremost experts in solid waste management, waste minimization and recycling.


The Transfer Station in Jackson Hole, Wyo., is in a drop-dead gorgeous canyon on the slopes of the scenic Snake River. Whitetail bucks, pronghorn sheep, eagles and elk, for example, often visit the grounds in the frozen alpine environment. Jackson Hole is essentially the largest gateway to Yellowstone National Park and is a mecca for the top 1 percentile economically.

When its landfill reached its capacity, Teton County explored its options. With influxes of 10,000 tourists visiting Jackson Hole yearly, the County needed a transfer station to take the garbage out of the pristine valley and move it to another state. Gordon Environmental (now Gordon/PSC)  was subconsultant engineering manager for this multi-phased, multifaceted, challenging project.

The plan changed numerous times and ultimately required the construction of an interim station rather than attempting to build half of the new transfer station at a time to keep the operations functioning. This allowed trash services to continue undisturbed. The Our team was chosen as a subconsultant based on similar award-winning work experience.

Using the interim facility allowed Gordon/PSC to demolish the old facility and have excavations in place for the construction crew. Among the project components was excavating over 30,000 cubic yards of previously deposited waste to allow for the construction level pads for the numerous operations taking place on this site: scale-house facility, wood waste and composting, in addition to the waste transfer operations which is a receiving point for all the solid waste generated in the County.

Because this is an extremely high-profile project for the community, care was taken in how it will be viewed both from various vantage points. The new two-level station is planned to be 21,966 square feet, with colors blending with the wildscape of Snake River Valley and clear plastic panels to provide a view out and allow natural light in.

The reconstructed transfer station will include six bays to direct-load into semi-trailer trucks efficiently.

The first challenge was to be able to get enough flat ground on which to work Now, heavy trucks climb small inclines to access the multiple levels of the project hold loading equipment, waste diversion efforts, recycling and composting operations.

Second, we could not shut the facility down. The transfer station operations required that construction must be done while keeping the facility operational.

One of the unusual aspects of this project is that about two-thirds of the loads come from the residents, delivered in their own vehicles. The team designed and engineered a layout that allowed the operations to focus on safety considerations through multiple levels like a three-dimensional chess board. The garbage trucks are segregated from citizens’ vehicles.

This next year is going to be the holy grail, if you will, of the project, when we crown it off with the massive Transfer Station Reconstruction that everybody’s been looking for.

This was an evolutionary project. This site represented one of the more challenging settings that we have ever run into.