Due to rapid growth in the school district, Lubbock-Cooper ISD sought a prototypical collaborative classroom addition that could be replicated in three existing schools including Central Elementary. Collaborative learning design revolves around flexible spaces called “learning hubs” that can be used to co-teach classes and allow students the ability to move from the classroom to smaller groups outside of the classroom. These spaces give students a change of setting which helps reduce boredom and increases productivity. All classrooms have folding partitions between them as well as folding glass partitions between all classrooms and the learning hub. The teachers have the option to isolate their room, co-teach or open the entire grade level into one large space. The teachers have voiced that space creates a team environment and allows them to work together and collaborate on a daily basis. The students have responded well to the learning environment and enjoy the opportunity to collaborate with peers in other classrooms.

The design of Central Elementary is similar to a solar system. It begins with the central entry hub and expands into the classrooms and finally into the accessory spaces. The entrance to the new wing is designed to simulate the rings of the solar system with an outdoor courtyard that depicts the planets. The interior design concept also followed this methodology with natural lighting via solar-tubes and interior spaces/colors designed to bring the outside in. The design brough natural daylight into 80 percent of the classrooms.