Based on original construction in 2005, the second floor of Grace Clinic focuses on women’s services and utilizes core-concept nursing. Using evidence-based design, Grace Clinic and PSC worked to improve the priority concept beginning from Phase 1 as well as including improvements in the second floor finish out. There were small revisions to the exam room layout, but the primary patient and staff flow remained the same. The main objectives of both phases of the project were to provide the highest level of communication between physicians and nursing and provide an elegant aesthetic and comfortable atmosphere to both patients and staff.

The exam rooms are designed to offer a hospitality influence to the clinic experience. The rooms are efficient yet calming, showcasing custom built-in banquette seating for guests with storage for medical supplies below. Feature lighting and custom artwork niches highlight the elegant ambiance of the rooms. Warm color tones and texture are strategically placed on wall treatments, custom cabinetry, and upholstery textiles to convey a comfortable and calming environment.

The corridors are designed to serve as waiting spaces for patients and family. The corridors and family restrooms are designed to convey the same patient-centered design exhibited in the exam rooms. Custom ceiling features with specialized accent lighting reflect curvatures featured in the flooring patterns softening the angles of the corridor intersections. Glimmering beaded wall treatments and custom stained wood wainscot embellish the corridor walls. Velvet tufted banquette seating lines the window wall in the main corridor providing a comfortable and plush waiting experience flooded with natural light and views to the outdoors.